Niet alleen is het Verbeterde Roodbont ras mooi om te zien, het is ook een zeer mak en handzaam vee, wat zeker voor een hobby boer erg belangrijk is.
De oorsprong van het verbeterd roodbont is het traditionele dubbeldoel koe van het ras Maas-Rijn-IJssel (MRIJ). Wat vroeger gebruikt werd voor zowel de melk als het vlees. Dit ras is zich gaan specialiseren in 2 richtingen, de melk ( het huidige MRIJ ras) en het vleestype (Verbeterd Roodbont).
Wij nodigen u dan ook graag uit om eens kennis te komen maken met dit mooie ras en met eigen ogen te kunnen zien hoe ze bij ons leven.
Wij werken met runderen van het ras Verbeterd Roodbont (VRB). Dat is het enige officiële Nederlandse vleestypische ras dat bekend staat om zijn uitstekende vleeskwaliteiten. Fijn van draad, botermals, sappig en vol van smaak. Kortom; een zeldzaam stukje vlees.
Ieder jaar fokken wij 5 tot 7 kalveren. Ons doel is een gezond, vitaal en rastypisch VRB dier te fokken.
Wij selecteren de stieren die wij gebruiken op korte draagtijd en die een licht geboortegewicht geven, dit om ervoor te zorgen dat er meer kans is dat de kalveren natuurlijk geboren kunnen worden.
Ook laten wij de bekkenmaten van onze koeien meten om hier ook in te kunnen selecteren binnen onze fokkerij.
Het uiteindelijke doel is een dier te fokken met de juiste vleestypische raskenmerken, die natuurlijk geboren kunnen worden.
Hierin zijn wij al goed op weg, aangezien er jaarlijks verschillende kalveren natuurlijk geboren worden.
Zie hier naast de foto van een kalf die natuurlijk geboren kon worden, maar er echt nog heel melktypisch uit zag met de geboorte. Toch is deze heel mooi uitgegroeid naar een rastypisch Verbeterd Roodbont.
Copyright © Alle rechten voorbehouden